Hur komma igång med meditation

Hur komma igång med meditation

Fördelar med meditation

Meditation är bra för koncentrationen, uthålligheten och för vårt välbefinnande. Vi stänger av den yttre världen och går in i den inre för en stund. Det är kungsvägen till andlig och medial utveckling. Vi har mycket att vinna på att stilla oss en stund varje dag helst. Men hur gör man för att komma igång med meditation och skapa en vana?

Hur komma igång med meditation

För att komma igång med meditation kan det underlätta att ta reda på din intention med meditation. Du kan bestämma dig för att till exempel starta med att meditera i 7 dagar, i 3 veckor eller var annan dag. Välj det som passar dig. Skriv gärna ner din intention där du ser anteckning varje dag.  

Ditt syfte med meditation

Varför vill du börja meditera? Det är viktigt att klargöra ditt syfte till att börja meditera och hålla fast vid det. När du vill starta en ny vana så behöver du motivation för att bibehålla den. Ditt “varför“ kan handla om att få mer stabilitet, kraft, klarhet i livet, ökat välbefinnande, öka din uthållighet eller för att öppna upp din mediala förmåga. I stunder då du vill hoppa över en stunds meditation så kan du påminna dig själv om varför och då är det plötsligt enklare att genomföra det. Anteckna gärna även ditt syfte med att börja meditera. 

Skapa en daglig rutin

För att det ska vara enklare att skapa en vana med meditation så gör gärna en koppling till en redan befintlig vana du har. Använd dig av mental träning och tänk följande: Om jag gör x mediterar jag. Jag brukar meditera efter jag borstat tänderna så att det verkligen blir av. Det har blivit en morgonrutin för mig. I mitt fall blir det om jag borstar tänderna mediterar jag. Det är naturligtvis så att jag inte alltid lyckas, som under resor och semesterperioder. Men jag hittar oftast andra tillfällen under dygnet att göra det.

Mät dina resultat

Det är väldigt effektivt att skriva ner sina resultat i början. Du kan göra en enkel checklista och kryssa av för varje dag du mediterat. Det finns många smidiga verktyg idag via appar exempelvis Trello, Clickup, To Do eller på en vanligt papper. Gör det smidigt och enkelt.
Här får du en checklista att fylla i.

Hur mediterar du?

Ett enkelt och smidigt sätt är att meditera sittande. Sitt med rak rygg och låt händerna vila avslappnat i ditt knä. Du kan sitta på golvet, på en kudde eller på en stol men inte så bekvämt så att du vill säcka ihop. Naturligtvis kan du ligga ner men chansen att du somnar är stor. När du sitter med rak rygg så flödar dina andetag fritt som de ska.

Gör det enkelt

Jag har under många år levt efter mottot att göra saker så enkelt som möjligt och så även här. Jag har samlat på mig inspirerande inspelade guidade meditationer som tar olika lång tid att följa och med olika teman. De sparar jag i datorn eller mobilen för att enkelt kunna nå dem. Dessa använder jag i perioder av intensiv andlig utveckling. Till vardags när tiden är mer begränsad så sätter jag mobilens alarm på den tid jag har till förfogande för meditation. Därefter fokuserar jag på min andning och lägger märke till hur andetagen får magen att röra sig in och ut. Under helgerna låter jag ofta meditationen få ta den tid som min kropp och själ önskar och hoppar över klockan.   

Sätt ribban lågt och döm inte utan “kom igen”

Vilken befrielse det var att upptäcka att jag inte hade misslyckats när tankarna drog iväg på annat håll. I början kommer dina tankar att vilja släppa fokus från din andning eller det du valt att fokusera på, och fara iväg till vardagen och dess frågor och problem. Men att lyckas med meditation är lika mycket återvändandet till fokus som att behålla det. Det är få av oss som kan behålla vårt fokus på andetagen hela tiden. Efter en stund börjar dina tankarna vandra vare sig du vill eller inte. Det är naturligt. När du upptäcker att du tappat ditt fokus tar du dig kärleksfullt tillbaka genom att, på nytt, bli medveten om dina andetag. Du gör inte fel och behöver därför inte döma dig själv. Istället kan du se ditt förlorade fokus som en möjlighet till träning i medvetenhet.

Meditation för ditt eget välbefinnande

Det är perioder när du kommer ha flyt och dina rutiner sitter. Men långhelger och semestrar, som gör själen gott, kan ställa till det med rutinen att meditera. Men ge inte upp utan kom igen. Det är OK att ta en paus. Påminn dig om ditt “varför”, hitta din motivation igen och så är du snart på banan. Det är för din egen skull du gör detta och inte för att visa dig duktig och allt behöver inte vara perfekt. Denna inställning gör det möjligt för dig att inte ge upp utan att komma igen när du tappar dina rutiner.

Uthållighet är en annan av de positiva effekter som daglig meditation ger. Meditera mera!

av Margareta

Margareta Toorell är verksam som coach, mentor och medium. Företaget startades 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: