NLP- ankare och triggers

Detta är en fri översättning från denna blogg av Martin Messier.

Jag vill ge dig skillnaden mellan olika konditioneringsmönster som “ankare” och “trigger/utlösare”.

Det är viktigt att notera att det jag kommer att erbjuda dig nu bara är en modell (ja, jag vet att du blir van vid att jag säger detta. Jag fortsätter att säga det tills du är 100% medveten om det hela tiden.) Det har ingen betydelse för sanningen eller det ”rätta” sättet att förklara hur förankring fungerar.

Jag blev verkligen intresserad av konceptet när jag läste Frogs Into Princes. Jag förstod först att förankring innebar att jag kunde kontrollera mitt tillstånd eller någon annans tillstånd med en specifik utlösare. Låt oss utforska dess innebörd lite mer djupt och skilja ankare från trigger/utlösare.

Ankare
Ett ankare är stimuli som framkallar tankar och känslor.

Har du någonsin varit hemma och en bil passerar på gatan med fönstren nere och en stereo som spelar en låt som du känner och plötsligt går du tillbaka hela vägen till dina skolår?

Detta kan hända med en stimulans i vilken sensorisk modalitet som helst (visuell, auditiv, kinestetisk, doft eller smak). Har lukten av färskt bröd någon gång tagit dig tillbaka till din barndom? Har en beröring någonsin väckt minnen? Dessa ankare fungerar ofrivilligt och du kanske inte ens är medveten om dem.

Närhelst du befinner dig i ett optimalt tillstånd som du vill återvända till i framtiden, välj en unik stimulans (som att ta tag i lillfingret eller slå din fot två gånger på marken) eller (mitt förslag: berör din kraftsten) och utlösa den upprepade gånger för att verkligen konditionera den. Vid ett senare tillfälle, efter att du har ändrat tillstånd, testa ditt ankare och se hur du återgår till ditt förankrade tillstånd.

På samma sätt kan du använda förankring på andra. Närhelst du hittar någon i ett visst tillstånd (till exempel skrattar högt) kan du förankra det med ett specifikt utseende eller ansiktsuttryck. Låt dem glida ut ur det tillståndet och gör sedan ansiktsuttrycket igen. Lägg märke till vad som händer.

Trigger/Utlösare
En trigger fungerar på samma sätt som ankare, med en enkel skillnad: de framkallar beteenden istället för tankar eller känslor.

Att till exempel höra en viss reklam får dig att köra till en snabbmatsrestaurang och äta din favoritmåltid. Eller att tänka på en viss situation får dig att bita naglarna.

Precis som ankare kan triggers programmeras målmedvetet.

Hur man använder dem
Du kommer ofta att höra i NLP att “du kan inte förankra inte“. Så kraftfull är förankring i ditt liv. Allt och vad som helst är ett ankare!

För att öka dina färdigheter om förankring, kolla in Tom O’Connors gratis kurs om förankring. Han är en erfaren NLP-utövare.

https://www.nlptimes.com/

%d bloggare gillar detta: