Introvert, extrovert eller …


Tycker du att det är påfrestande att mingla?
Är du klipp slut efter en konferens?
Har du lätt att fördjupa dig i saker?

Ta det lugnt ….. det är inget fel på dig. Du är introvert!

Gör quizet – klicka på bilden

Jag vet av egen erfarenhet. Du känner dig udda, en tyst figur och lite kuf-varning när du jämför din inåtriktade personlighet med det utåtriktade allmänna idealet. För mig var det en befrielse att sent i livet läsa Linus Jonkmans bok Introvert och vara med i en Facebookgruppen för likasinnade introverta personligheter.

Det var skönt att förstå att mitt starka behov av att vara med mig själv inte var något jag behövde jobba bort utan tvärtom. Nu vårdar jag det. Mitt liv blev inte bara enklare utan även rikare. Jag erkänner att mitt skrivande i allra högsta grad är ett resultat av att jag har bejakat “nörden” inom mig.

Så låt mig berätta om fem kännetecken på den introverta personligheten.
Kanske känner du igen dig också?

Du trivs i ditt eget sällskap

Du tycker om att vara för dig själv. Det är så du laddar dina batterier. Till skillnad från den extroverte, som får sin energi genom yttre stimulans, är du helt urlakad efter en fest, en konferens eller en helt vanlig dag på jobbet. För dig är den bästa avkopplingen promenaden med hunden, boken i soffan eller fredagsmyset med familjen. Visst kan du känna stor glädje i att träffa människor som inte tillhör familjen men det ska helst vara sådana som du redan känner och då bara för en stund.

Du har få men djupa vänner

När du tittar tillbaka på ditt liv kan du se att du har få men djupa vänskapsrelationer. Du trivs i de små sammanhangen. Mingel, firmafester och nätverksträffar är inget för dig. Nej, snarare tycker du en middagsbjudning där alla kan komma till tals vid ett och samma bord är att föredra framför den stora och spektakulära sammankomsten. Ju färre desto bättre. Allra bäst trivs du när du kan ha ett förtroligt samtal på tu man hand. För du går hellre på djupet än ägnar tid åt nonsens. Kallprat är inte din grej. Du varken kan konsten eller tycker att det är värt besväret.

Du föredrar att arbeta ostört och koncentrerat

Man ser dig ofta djupt försjunken i det du håller på med. Ett projekt, en bok eller dina egna tankar. Som liten blev du beskylld för att vara en dagdrömmare och som tonåring plugghäst. Som vuxen blir du nu beundrad för din uthållighet och koncentrationsförmåga. Du gillar verkligen att helt och hållet gå in för något och vill inte bli störd när detta sker. Ständiga avbrott gör dig stressad,irriterad och trött. Du är upptagen med ditt. Så vänligen – stör ej.

Du tänker först och talar sedan

Du är inte den som pratar i onödan. Många har kallat dig tyst och fåordig. En del har även beskyllt dig för att vara reserverad och distanserad. Det är inte din avsikt. Du vill bara betrakta saker och ting först. Du vill hinna bilda dig en uppfattning innan du tar till orda. Du tänker först och talar sedan. Pratar inte för pratets skull. Om du inte känner personen som sitter mitt emot dig väldigt väl förstås. I ett sådant sammanhang känner du dig tillräckligt trygg för att ta ut svängarna. På samma sätt känner du dig säker bakom tangentbordet eller med pennan i din hand. Det talade ordet är kanske inte din arena men det skrivna är däremot din estrad.

Du tycker om struktur och förutsägbarhet

Du är ingen risktagare. Du sitter hellre tyst i båten. Du vill nämligen veta hur det ska bli innan du kastar dig i. Med andra ord, analys först och sedan handling. Förnuft går före känsla. Du vill också ha en hög grad av förutsägbarhet i ditt liv och gärna se saker utifrån ett helhetsperspektiv. Överraskningar är inte din grej. Inte heller tvära kast eller plötsligt omgjorda planer. Nej det bästa är om allt följer sina givna rutiner.

Känns det bekant?
I så fall …. varmt välkommen till de introvertas skara!

Fakta: 

Visste du att cirka 30% av befolkningen är introvert? Många introverta har lärt sig ett extrovert beteende eftersom det har ansetts som ett ideal i västvärlden. Den som ligger mittemellan i spektrat introvert och extrovert kallas för ambivert.

Visste du att det finns en koppling mellan högkänslighet och introversion? Elaine Arons forskning om högkänsliga personer (personer som har ett nervsystem som är känsligare än genomsnittet) visar att 70% av dessa är introverta. Högkänsliga är, bland annat, djupsinniga och medkännande till sitt sätt.

Visste du att många kända författare är, eller var, introverta? J K Rowling, George Orwell, Emily Dickinson, Marcel Proust och J D Salinger, för att nämna några.

Visste du att introverta är bättre än extroverta på att avstå från omedelbar behovstillfredsställelse? Att kunna skjuta fram tidpunkten för en belöning kräver både självdisciplin och uthållighet.

av Margareta

Margareta Toorell är verksam som coach, mentor och medium. Företaget startades 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: