En av de viktigaste förmågorna för att nå önskad framgång och resultat är din förmåga att utveckla och använda din självdisciplin.

Vad är självdisciplin?
En definition är: ”Förmågan att göra det du behöver göra, när du behöver göra det, oavsett om du känner för det eller inte.”
Självdisciplin handlar bland annat om just förmågan att skjuta upp eller avstå en omedelbar belöning. Efter du har gjort det svåra och nödvändiga arbetet, du får du skörda större och bättre frukter. Du kommer troligtvis också respektera dig själv mer, din självkänsla ökar, du känner dig stolt. Forskning och studier har visat att de som har disciplinen att skjuta, upp eller avstå, en omedelbar belöning för att istället få något bättre längre fram i tiden oftast är de mest framgångsrika.
Det som är bra är att du kan lära dig självdisciplin genom övning och upprepning. En ny vana, en förändring, tar enligt vissa minst tre veckor för att bli bestående på en tillräckligt bra nivå. Självdisciplin handlar också om att göra det som de flesta andra tycker är tråkigt eller inte gillar. För att förbättra och utveckla dig finns det ett antal områden du kan jobba med. De påverkar varandra, så blir du bra på en av dem så blir det positiva effekter på andra.
Medial utveckling är inget undantag – du behöver din självdisciplin för att ihärdigt kunna öva och träna din förmåga att förnimma signaler från det okända och lita till din intuition.
Disciplinen
1) att tänka
För några är det jobbigt att ta sig tid för att tänka efter före. De vill hellre göra det direkt och rätta till om det blev fel.
- Avsätt tid regelbundet för att tänka igenom vad som är viktigt, vilka de större problemen och frågorna är i ditt liv. Avsätt minst 30—60 minuter åt gången i tystnad. Tystnaden gör det lättare att höra ”din inre röst”.
- Ställ frågan om vad som är viktigt för dig under en meditation och var öppen för de svar som kommer till dig direkt eller som ett tecken vid ett annat tillfälle.
- Använd penna och papper när du tänker, skriv ner frågeställningarna och det du kommer fram till. Ibland kommer lösningen bara genom att skriva ner frågan.
- Ta gärna en promenad för att tänka. Hjärnan fungerar som bäst när du går i 3-4 km/tim.
- Bolla dina tankar med någon du har förtroende för.
- Fråga dig ”vad är det jag antar/gissar kring den här situationen och vad är det jag verkligen vet?” Var öppen för att dina antaganden kan vara felaktiga.
2) att sätta mål
Fokus, närvaro och koncentration är viktiga faktorer för att nå dit du vill. Det är få vuxna människor som har mål på olika områden enligt undersökningar som gjorts.
- Börja med att fråga dig ”Vad är det jag verkligen vill med mitt liv?”. Bär med dig frågan och ställ den gång på gång till svar träder fram.
- Antag att du inte hade något som begränsade dig. Du kunde använda en magisk formel för att få allt det du vill – tid, utbildning, pengar, kontakter. Vad skulle du göra då?
- Skriv ner 10 mål som du önskar ha. Skriv i presensform och börja varje mening med ”Jag…” . Titta på dina mål varje dag. Skriv i boken eller i din andliga digitala kalender ofta och påminn dig om målen. Skriv gärna de 10 målen varje dag eller titta i din andliga kalender så att du kan dem utantill. Skriv ner hur de förändras över tid.
3) att hantera tid och aktiviteter
En teori säger att varje minut du lägger på att planera sparar tio minuters genomförande.
- Gör en lista över allt du ska, vill eller måste göra. Skriv listan kvällen innan kommande dag så att ditt undermedvetna kan arbeta åt dig under natten.
- På morgonen, prioritera i listan. Fokusera på de aktiviteter som ger störst värde/nytta/resultat. (80/20-regeln). Du kan använda någon passande modell för hur du prioriterar; viktigt/bråttom, 1-5 eller A-E. Organisera listan efter dina prioriteringar.
- Börja på morgonen med dagens viktigaste uppgift. Försök hålla fokus på den och gör den om möjligt klar. En fråga du kan ställa dig är ”Hur använder jag just nu min tid på värdefullaste sätt?”
4) att ha mod
Mod handlar om att göra saker trots att det finns en rädsla med i bilden. Rädslan för att misslyckas är kanske den största rädslan som hindrar oss.
- Mod kan utvecklas genom att du regelbundet tränar den muskeln när det finns chans.
- Gör det till en vana att ta tag i och möta rädslan i stället för att undvika den. Rädslan brukar då minska. Ditt mod växer.
- Identifiera en stor rädsla i ditt liv och disciplinera dig att hantera den och möta den så snart det är möjligt. Ditt självförtroende ökar liksom din trygghetszon.
5) att ständigt vara i ett lärande
- Ta för vana att regelbundet läsa något eller lyssna på något som utvecklar dig inom ditt yrkesområde. Lägg 30-60 minuter per dag. Använd t.ex tiden du sitter i bilen för att lyssna eller pendlartid för läsning.
- Gå på seminarier och kurser som hålls av experter inom ditt område. En bra idé från ett seminarium kan spara tid eller göra dig effektivare.
- Ha en utvecklingsplan/läroplan för dig själv, sätt regelbundet mål för din utveckling. Ett sätt är att varje månad medvetet lära sig ett nytt område eller läsa en ny bok.
6) att vara uthållig
En utmaning kan vara att vara uthållig ”ända till slutet”, att slutföra till 100 % även om du möter hinder eller tröttnar. Ju mer du tror på att det du gör är rätt och riktigt, desto enklare att vara uthållig hela vägen.
- Se till att du lägger tiden på rätt saker.
- Ju oftare du visar uthållighet, desto mer kommer du tro på dig själv och det du gör. Du blir helt enkelt bättre av att göra klart när du känner för att ge upp
7) att ……
Det finns naturligtvis fler områden där en välutvecklad självdisciplin är guld värd och jag tänker då på att äta bra, röra på sig, sova bra och ta pauser regelbundet.