Vad är Ikigai?

Vad är Ikigai?

Vad är Ikigai!

Enkelt uttryckt handlar det om  – Vad är det som får dig att gå upp på morgonen? En fråga som kan väcka många känslor och få dig att vilja ligga kvar i sängen en stund till.
Vill du ta reda på vad konceptet Ikigai står för? 

Ordet kommer ursprungligen från ett land med en av världens äldsta befolkningar nämligen Okinawa, Japan. Det har blivit ett populärt sätt att leva även utanför Japan som ett sätt att leva längre och med ökat välbefinnande. 

Det går inte att hitta någon direkt översättning till svenska men med ikigai är de japanska orden ikiru och kai kombinerade. Det första ordet betyder “att leva” och det andra “förverkligandet av vad man hoppas på”. Ur det kommer definitionen av begreppet ”en anledning att leva” eller tanken på att ha ett syfte i livet”.

Hur hittar jag min Ikigai?

Förenklat kan man säga att fyra frågor skulle kunna ringa in ditt syfte i livet:

  • Vad älskar du?
  • Vad är du bra på?
  • Vad behöver världen från dig?
  • Vad kan du få betalt för?

Genom att hitta svaren och skapa balans mellan dess fyra områden i ditt liv kan det vara en väg för oss västerlänningar som oftast letar efter snabba tolkningar av filosofin Ikigai. I Japan däremot är detta en långsam process och har sällan att göra med arbete eller inkomst. Studier visar att Ikigai kan förändras med ökad ålder. De individer där arbetet är deras anledning att leva, är det en lättnad att när de närmar sig pensionering kan börja söka sig efter en ny Ikigai.

Din Ikigai

Här kan du ladda ner en Pdf-fil som hjälper dig att hitta svaren på frågorna och kanske ringa in din Ikigai.
Ladda ner din fil – IKIGAI

Här är några tips om du vill lära dig mer om Ikigai:     

av Margareta

Margareta Toorell är verksam som coach, mentor och medium. Företaget startades 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: