Tolka drömmar

För den andliga och personliga utvecklingen är det givande att skriva en drömdagbok. Det är inte alltid så lätt att minnas sina drömmar så jag rekommenderar att du skriver ner dem direkt när du vaknar på morgonen. Får det gå lite tid så kommer du få svårt att minnas detaljerna. De försvinner fort. Skriv ner dem i ett anteckningsblock, i datorn, maila till dig själv eller skriv ner dem på en privat blogg eller liknande. Tänk på att du på kvällen innan du somnar kan be om att du ska minnas din dröm klart och tydligt när du vaknar.  

Drömmar är något som människan i alla tider har försökt att tolka. Det är egentligen inte så intressant vad den betyder utan du får se drömmen som en väg in i ditt känsloliv. Oftast står den för känslor som vill upp till ytan och redo att bearbetas. Det innebär att alla fasta tolkningar av symboler i drömmar som att den symbolen står för det och det inte stämmer. Utan numera ser man det som att dina drömmar ska tolkas utifrån dina egna associationer och vad du sammankopplar det med för situationer, händelser och mönster i vardagen. Det för att förstå varför vi agerar och reagerar på olika sätt. Det kan hjälpa oss att komma loss från bilder och föreställningar om oss själva.

När du ska tolka din dröm så dela upp den i olika segment. I drömmen så händer något och så i nästa ögonblick är du i en annan händelse eller situation. Dela upp de här olika segmenten i olika delar och försök tolka vad de olika segmenten står för hos dig. Vad väcker det för känsla i vardagen och så gå vidare längs det spåret. Vad väcker det för association och fullfölj ditt tankespår så långt du kan. Låt det här spåret utvecklas mer och mer och var väldigt öppen och nyfiken när du försöker tolka din dröm.

Koppla ihop din tolkning med de känslor som du känner i vardagen och i vilka situationer du känner samma känsla. Det är viktigt att förstå att det finns ingen tolkning som är rätt eller fel, utan det som kommer upp till ytan är för att du ska förstå dig själv lite bättre.

Jag vill också ta upp att det finns andliga drömmar som är av en helt annan karaktär än de drömmar jag tagit upp tidigare. Dessa drömmar är budskap från dina guider och vill förmedla någon information eller kunskap till dig. De är ofta i starka pastellartade färger och avviker från vanliga drömmar då de inte kan kopplas till känslor eller händelser i vardagen.

Om du vill arbeta med dina drömmar så har jag gjort en andlig dagbok som du kan använda dig av för att skriva ner dina drömmar. Där kan du föra anteckning, addera bilder och länkar som kommer upp när du bearbetar dina drömmar. De första två månaderna är gratis och sen kan du själv fortsätta att bygga på den. Där hittar du meditationer, hälsotips, stresshantering och tips om att jobba med värderingar och mål i din andliga utveckling. Se min hemsida under fliken gratis så finns den där.

av Margareta

Margareta Toorell är verksam som coach, mentor och medium. Företaget startades 2007.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: